Translate

четвъртък, 11 април 2013 г.

Как се прави домашно масло и какво е това мътеница

Сигурно се чудите какво общо има тази тема с Орифлейм и козметиката :)

Отговорът е много прост. Предполагам сте забелязали, че все повече и повече пиша на теми за Wellness, а пък Орифлейм доста развиват продуктовата си философия в тази посока. А всъщност какво е това Wellness? Стил на живот, стил на здравословен живот. В общи линии можем да кажем, че няма нищо по-здравословно от това да ядем естествена, домашно приготвена храна, храна, която е характерна за географския регион, в който живеем.
До неотдавна, надявам се, че си спомняте, млечните продукти в България бяха естествени, а повечето които имаха баби и дядовци ядяха домашно мляко, сирене, масло, кашкавал, а тези които нямаха такива екстри - можеха да си купят качествени млечни продукти на нормални цени в търговската мрежа.
Днес ситуацията е съвсем друга и това да има човек на масата си качествени млечни продукти е първо трудно, защото не знаем производителите какво са сложили и второ - излиза скъпо.

Да си призная, аз бях от онези деца с баба, която баба правеше най-хубавите млечни изкушения :) Домашно сиренце, кашкавал, краве масълце и мътеница. Когато бях малка все казвах, че искам тези от магазина, а баба ми ми казваше - ще ги търсиш един ден тези неща... И така и стана. Продуктите, които купувам днес от магазина са далеч от това, което съм свикнала да ям и носталгията по отминалите дни е голяма ето защо и реших да опитам да направя мътеница и домашно масло.

Предполагам, че някои от вас не знаят какво е мътеницата :) Прилича на айран, но не е, тя е вторичен продукт, който остава след като се направи маслото.

За да направим масло и мътеница са ни нужни следните неща:
  1. 4 литра прясно мляко.
  2. 1 лъжица кисело мляко за закваска. Аз използвам на "На Баба" по БДС
  3. Уред за разбиване - аз използвам Миксер&Блендер ZELMER SB1000 Между другото, да се похваля :) Този блендер ми е съвсем нова придобивка и си го купих с ваучер за Технополис, който спечелих от Орифлейм :) Доста се потрудих за наградата, но още когато обявиха, че ще има такива награди знаех какво и за какво искам да спечеля, а аз исках да си купя блендер, за да опитам да правя мътеница :)
  4. 1 буркан от 700 мл. с капачка на винт
**Посоченото количество мляко ще се разбива на 2 пъти в каната на блендера, защото всичко на веднъж не може да се събере. Може да остане малко количество кисело мялко, което да не успеем да разбиема, защото може да няма място за него в каната.

Отнесох се малко, за което се извинявам, но емоцията от това, че успях да направя мътеница и масло е наистина голяма :)

Така, как се правят нещата:

1во: Подквасяваме 3 литра мляко. Как? Сваряваме млякото. Оставяме го да изстине, но не напълно. Трябва да бъде толкова топло, че като си потопим малкия пръст в млякото да го усещаме топло, но не и горещо, че да изпитваме дискомфорт. Когато млякото е придобило подходящата температура слагаме 1 супена лъжица кисело мляко и разбъркваме хубаво. След това завиваме съдът, в който правим киселото мляко с вълнени дрехи или няколко кърпи. Оставяме 4-6 часа след, което отвиваме и прибираме в хладилника. А ако веднага ще започнете да правите мътеницата, то не го прибирате, но ви препоръчвам да престои една нощ в хладилник.
2ро: Ще правим мътеница и масло. Как?
Изсипваме в каната на блендера 1250 мл. кисело мляко. Добавяме 250 мл. прясно мляко и пускаме блендера на бързи обороти. Той си има настройка и работи точно 2 минути след, което се изключва. Изчакваме 1, 2 минути и отваряме да видим какво е станало. Най-вероятно на повърхността има гъста пяна. Пяната я обираме и я слагаме в буркан. Отново повтаряме процедурата с 2те минути разбиване с блендера. Чакаме 1  минута и отваряме. На повърхността може да има масло или отново пяна. Ако е масло - отделяме го в купичка, ако е пяна - слагаме я в 1 буркан, който да е с капачка на винт. Така повтаряме процедурата 5-6 пъти. Пяната, която сме сложили в бъркана я доразбиваме ръчно, защото понякога високите обороти на блендера са недостатък когато искаме да получим масло. Самото разбиване на ръка е 2-3 процедури по 2-3 минути. Не е трудно. Колко пъти да се разбива млякото с блендера ще го усетим по количеството пяна. Накрая трябва да се появява съвсем малко пяна.
3то: Обработка на маслото - След като сме отделили маслото в купичка, то с 1 лъжица започваме леко да го отцеждаме маслото, тъй като в купичката ще има и от млякото. Много е лесно, но е важно да се отцеди, за да не се развали маслото.

Воала, за има-няма 2 часа имам приблизително 4 литра мътеница и 65 гр. краве масло :)))

Мътеницата може да се държи и извън хладилника, защото тогава ще ферментира и ще стане газирана. Това е една доста полезна напитка, която не е позната по всички краища на България, но лично ви я препоръчвам, а и е нискомаслена, което не е за пренебрегване.

Масълцето, което получихме е с неописуем вкус. Няма такъв в магазина! Препоръчвам го намазано на филийка с хляб, поръсена с малко сол и червен пипер - сладък или лют. А ако и пипера ви е от домашно стрития... Мммм, няма такъв аромат :)

Домашно краве масло

В памет на моята най-обичана баба, която ме научи на всичко това...






Абонирайте се за нашият информационен бюлетин от ТУК